Πρόσβαση στο νησί μας

Είναι το νησί με την ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση και η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν αποκόπτεται! Για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί».

Αεροπορικώς: Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο του Ακτίου και συνδέεται με την Πρέβεζα και την βορειοδυτική Ελλάδα μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου – Πρεβέζης.

Οδικώς: Μπορείτε να έρθετε στην Λευκάδα με δικό σας αυτοκίνητο, με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Πρέβεζα), ή και με ταξί.

Ακτοπλοϊκώς: από την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Ιθάκη.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση και πληθυσμό νησί στο Ιόνιο. Το όνομά της, το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα ή Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ’ τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος.

Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό από το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ’ την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ στην περιοχή του Νυδριού, ανακάλυψε ευρήματα απ’ την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Λίγο έξω απ’ την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω-γύρω απ’ την πόλη είχε χτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.

Οι ακτές της Λευκάδας βρίσκονται πολύ κοντά με αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου και τις ενώνει μια κινητή πλωτή γέφυρα μήκους 20 μ. που “μεριάζει” κατά διαστήματα για να περάσουν τα διερχόμενα μικρά πλοία.

Πολιτισμός

Η Λευκάδα έχει πλούσιο πολιτισμό με ποικίλες παραδόσεις και ήθη. Το νησί φημίζεται για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς.

Επίσης, στο νησί, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ χορού και μουσικής (Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ) απ’ το 1962 μέχρι και σήμερα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και αποτελούν έναν απ’ τους παλαιότερους πολιτισμικούς θεσμούς στον ελλαδικό χώρο.

Η Λευκάδα είναι η γεννέτηρα δύο εκ των πιο σημαντικών Ελλήνων ποιητών, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το σπίτι του οποίου βρίσκεται στο γραφικό νησάκι Μαδουρή και του Άγγελου Σικελιανού, εμπνευστή της Δελφικής Ιδέας.

κεντητά Καρυάς Λευκάδας

Δρυμώνας

Ο Δρυμώνας, ένας κατεξοχήν παραδοσιακός οικισμός της Λευκάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700μ, χαρίζοντάς του δροσερό και ξηρό κλίμα. Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς στα μικρά ανηφορικά πλακόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσει τα πέτρινα σπίτια του χτισμένα με τη Λευκαδίτικη αρχιτεκτονική. Φωλιασμένος σε μια απάνεμη πλαγιά, με τη μοναδική του θέα προς το Ιόνιο και τα μαγευτικά του ηλιοβασιλέματα, συνεπαίρνει κάθε περιηγητή. Η άγρια βλάστηση από κουτσουπιές, κυπαρίσσια, πουρνάρια ανταγωνίζεται τις αιωνόβιες ελιές, τις αμυγδαλιές και τα αμπέλια.

Δρυμώνας Λευκάδας