Εκδρομές

Λίγο έξω απ' την πόλη και απέναντι ακριβώς απ' την πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησί της Λευκάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκεί βρίσκεται και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες και απ' τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο, ιδανική για περπάτημα στο ηλιοβασίλεμα.

Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται οι τέσσερις ανεμόμυλοι απ' τους δώδεκα που υπήρχαν παλιά, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, προερχόμενα κυρίως απ' την Ρωσία. Η παραλία της Γύρας είναι ιδανική για μικρά παιδιά ενώ του Αγίου Ιωάννη είναι οργανωμένη για kite surfing.

Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω απ' την πόλη βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Δυο χιλιόμετρα νότια της πόλης υπάρχει η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται απ' την προϊστορική πόλη Νήρικος. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Εκτός απ' αυτά όμως, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί. Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απ' αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο.

Στον πρώην δήμο Σφακιωτών μπορείτε να επισκεφτείτε το Φαράγγι της Μέλισσας. Φεύγοντας απ' την πόλη της Λευκάδας, αφού πάρετε τον επαρχιακό δρόμο προς τον πρώην Δήμο Σφακιωτών (6 χλμ) θα βρείτε το Μνημείο για την εξέγερση των χωρικών κατά της Αγγλικής Προστασίας τον Οκτώβρη του 1819 και θα στρίψετε δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο αγροτικό δρόμο, θα διασχίσετε μια διαδρομή μέσα σε θαυμάσιους ελαιώνες. Μετά από 3 χιλιόμετρα θα στρίψετε δεξιά ακολουθώντας τον Αγροτικό χωμάτινο δρόμο, μια υπέροχη διαδρομή 2χλμ που θα σας οδηγήσει στην είσοδο του φαραγγιού της Μέλισσας. Εκεί βρίσκεται ένα πέτρινο γεφύρι και η «Σπηλιά» η οποία είναι «σκαμμένη» φυσικά σε ένα τεράστιο βράχο, ενώ θα δείτε και την ονομαστή ομώνυμο πηγή που αναβλύζουν κρυστάλλινα νερά και μπορείτε να ξεδιψάσετε και να ξεκουραστείτε. Υπάρχουν επίσης και οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω απ' το Νυδρί.

Το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι απ' τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολιτικό Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ' όλη την υφήλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής, για να τιμήσουν τον Έλληνα εφοπλιστή, έχτισαν προς τιμήν του ένα άγαλμα, το οποίο κοσμεί την πλατεία του χωριού. Από το κοσμοπολίτικο Νυδρί μπορείτε να επισκεφτείτε με καραβάκια τα Πρισκιπονήσια (Σκορπιός, Μαδουρί, Χελώνι κλπ) και το Μεγανήσι.

Στα Νότια βρίσκεται το χωριό Βασιλική -ένας από τους καλύτερους σερφότοπους στον κόσμο- καθώς και άλλα χωριά όπως ο Σύβρος και ο Άγιος Πέτρος σας περιμένουν να σας φιλοξενήσουν σε ένα ήσυχο και καταπράσινο περιβάλλον. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και εξαιρετική αμμουδιά σε κλειστό κόλπο. Από τη Βασιλική μπορείτε να επισκεφθείτε με καϊκι το ακρωτήριο της Λευκάτας με τα απότομα λευκά βράχια που προκαλούν δέος. Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί τεράστιο θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται. Επίσης, παίρνοντας το καϊκάκι από τη Βασιλική μπορείτε να πάτε στο Αγιοφύλι για να απολαύσετε ένα υπέροχο μπάνιο ή ακόμα και να οργανώσετε εκδρομές προς Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Στο κέντρο του νησιού θα συναντήσετε την Καρυά, ένα κατεξοχήν ορεινό χωριό με το ιδιαίτερο χρώμα του και τα καταπληκτικά υφαντά του, καθώς και αρκετά άλλα μικρότερα χωριά. Το τοπίο θα σας μαγέψει με τα υπέροχα δάση του από πεύκα, σπάνια είδη δρυός και κυπαρίσσια καθώς και τα πλακόστρωτα δρομάκια του για έναν ευχάριστο περίπατο.

 
   
Copyright NATURAVILLAS 2011