Πρόσβαση

Είναι το νησί με την ευκολότερη και οικονομικότερη πρόσβαση και η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν αποκόπτεται! Για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί».

Αεροπορικώς: Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο του Ακτίου και συνδέεται με την Πρέβεζα και την βορειοδυτική Ελλάδα μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου -Πρεβέζης.

Οδικώς: Μπορείτε να έρθετε στην Λευκάδα με δικό σας αυτοκίνητο, με Λεωφορείο του ΚΤΕΛ (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Πρέβεζα), ή και με ταξί.

Ακτοπλοϊκώς: από την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και την Ιθάκη.

Η είσοδος του νησιού βρίσκεται στο βόρειο τμήμα περνώντας από την πλωτή γέφυρα που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Λευκάδα στρίβεται αριστερά με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Στην πλατεία που θα συναντήσετε περίπου 800 μ μετά την πλωτή γέφυρα βρίσκεται το ξενοδοχείο “HOTEL LEFKAS” όπου θα στρίψετε αριστερά και θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες προς ΚΑΡΥΑ και στη συνέχεια προς ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ με κεφαλοχώρι τους τα ΛΑΖΑΡΑΤΑ. Αμέσως μετά υπάρχει ταμπέλα προς Δρυμώνας και στα περίπου 10 χλμ θα συναντήσετε στην είσοδο του χωριού τη NATURAVILLAS. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσβαση στα NATURAVILLAS ακολουθήστε τον παρακάτω χάρτη πρόσβασης. Σας περιμένουμε για μια ευχάριστη διαμονή.

Χάρτης Πρόσβασης

Ιστορίκα Στοιχεία

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Παξούς και Κύθηρα αποτελούν την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση και πληθυσμό νησί στο Ιόνιο.

Το Ιόνιο πέλαγος πήρε το όνομά του από την κόρη του θεού Λινάρχου και ιέρεια της θεάς ΄Ηρας την Ιώ, η οποία περιπλανήθηκε και πέρασε πάνω από τη θάλασσα όπου βρίσκονται τα Επτάνησα. Η ομορφιά της έκανε τον Δία να την ερωτευτεί, προκαλώντας έτσι τη ζήλεια της Ήρας με αποτέλεσμα να την μεταμορφώσει σε αγελάδα.

Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ' το ακρωτήριο Λευκάτα ή Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ' τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ' το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ' τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ' εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος.

Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ' τον ομώνυμο ναό που ήταν χτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ' την πόλη της Λευκάδας και αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν χτισμένη γύρω απ' αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ' την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταιρπφελντ στην περιοχή του Νυδριού, ανακάλυψε ευρήματα απ' την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Λίγο έξω απ' την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω-γύρω απ' την πόλη είχε χτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.

Η Λευκάδα έχει πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών. Ακολούθησε πιστά και το Μέγα Αλέξανδρο στην μακρινή εκστρατεία του.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα παρέμεινε στην αφάνεια. Το 1293 δίνεται σαν προίκα στον Ιωάννη Ορσίνη, απ' τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Νικηφόρο. Ο Ορσίνης, λοιπόν, έκτισε το φρούριο της πόλης ώστε να προστατέψει το νησί απ' τις επιδρομές των πειρατών. Λίγο καιρό αργότερα χτίστηκε μέσα στο κάστρο και ο ναός της Αγίας Μαύρας απ' τον οποίο πήρε το όνομά του και το ομώνυμο κάστρο.

Οι ακτές της Λευκάδας βρίσκονται πολύ κοντά με αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου και τις ενώνει μια κινητή πλωτή γέφυρα μήκους 20 μ. που “μεριάζει” ανά μία ώρα για κάθε 10 λεπτά περίπου για να περάσουν τα διερχόμενα μικρά πλοία.

Πολιτισμός

Η Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει πλούσιο πολιτισμό με ποικίλες παραδόσεις και ήθη, τα οποία κρύβουν μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Το καρσάνικο κέντημα, τα έθιμα των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων και τα Πασχαλινά έθιμα είναι μερικά απ' τα πιο σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά του λευκαδίτικου λαού. Το νησί φημίζεται για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς.

Επίσης, στο νησί, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ χορού και μουσικής (Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ) απ' το 1962 μέχρι και σήμερα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, καθώς και οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και αποτελούν έναν απ' τους παλαιότερους πολιτισμικούς θεσμούς στον ελλαδικό χώρο.

Η Λευκάδα θεωρείται η πατρίδα των ποιητών και γενικότερα των καλλιτεχνών. Έχει “γεννήσει” δύο από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το σπίτι του οποίου βρίσκεται στο γραφικό νησάκι Μαδουρή και τον Άγγελο Σικελιανό, εμπνευστή της Δελφικής Ιδέας .

Δρυμώνας

Ο Δρυμώνας, σχεδόν ανέγγιχτος από το χρόνο, αποτελεί έναν κατεξοχήν παραδοσιακό οικισμό της Λευκάδας. Τα πέτρινα σπίτια του χτισμένα με τη Λευκαδίτικη αρχιτεκτονική, με τη χαρακτηριστική τοξωτή δίφυλλη πόρτα στο κατώι,  το δροσερό-ξηρό του κλίμα και με τα μικρά ανηφορικά πλακόστρωτα μονοπάτια στα οποία αξίζει ο επισκέπτης να περιπλανηθεί. Χτισμένος σε μια απάνεμη πλαγιά, με τη μοναδική του θέα προς το Ιόνιο και τα φαντασμαγορικά του ηλιοβασιλέματα, συνεπαίρνει κάθε περιηγητή. Η άγρια βλάστηση από κουτσουπιές, κυπαρίσσια, πουρνάρια ανταγωνίζεται τις αιωνόβιες ελιές, τις αμυγδαλιές και τα αμπέλια.

Το κόσμημα αυτό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ο Δρυμώνας, διαθέτει πλούσια βλάστηση μέσα από μια αρμονία χρωμάτων που τον καθιστά δροσερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι λιθιές στις βουνοπλαγιές μαρτυρούν ότι τούτος ο τόπος κάποτε καλλιεργούνταν.

Ο Δρυμώνας αποτελεί ένα από τα χωριά του πρώην δήμου Σφακιωτών και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Η απόσταση για τις παραλίες “Κάθισμα” και “Άγιο Νικήτα” είναι 7χλμ. Βρίσκεται γαντζωμένο σε καταπράσινη πλαγιά στην δυτική πλευρά του νησιού, 17χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριουδάκια της.

 
   
Copyright NATURAVILLAS 2011